Filipíny majú dlhú históriu pestovania cukrovej trstiny. Začalo to pôvodnou odrodou ušľachtilej cukrovej trstiny, ktorá bola prvýkrát objavená v JV Ázii a neskôr exportovaná do Karibiku a zvyšku sveta.
Liehovar Don Papa sídli na úrodnom ostrove Negros, kde zbierajú cukrovú trstinu odrody Noble, každý rok od októbra do mája ju ručne narežú a naložia na staré nákladné autá. Narezaná trstina sa preváža do jedného z ostrovných cukrovarov, ktorého história siaha až do 20. rokov minulého storočia. Mlyny túto trstinu drvia a melú – práve vďaka tomu vznikne bohatá a sladká melasa, ktorá je lokálne aj celosvetovo známa ako „čierne zlato“. Staré opotrebované mlyny vyrábajú, paradoxne, jednu z najbohatších a najsladších melás na svete – z tej sa vyrába bohatý, sladší a ovocnejší rum.
Táto živá, ovocná melasa sa potom fermentuje v liehovare Bago a výsledný nápoj sa destiluje stĺpcovou destiláciou. Destilácia rumu sa potom zníži na 65 stupňov pomocou čerstvej pramenitej vody a vloží sa do amerických sudov po bourbone. Časť sudov je jedinečná pre Dona Papa. Sú vyrobené z tvrdého obilného dubu, starostlivo vybraného z najlepších lesov v Amerike. Sú ochutené, opečené a jemne zuhoľnatené – to zaručí pozdvihnutie ovocnej a vanilkovej chuti a vytvorí prirodzene tmavší rum. Rum dozrieva na úpätí hory Kanlaon, kde horúca a vlhká klíma vedie k rýchlejšiemu dozrievaniu a kde ,,Anjelská daň“ môže dosiahnuť až 8 %. Po dlhých 7 rokoch sú sudy s rumom starostlivo vyberané, rum potom blenduje hlavný Master Blender pred filtrovaním a finálnym plnením do fliaš.
Don Papa Baroko
Vyrobený z ,,čierneho zlata“ (melasového rumu), dozrieva niekoľko rokov v sudoch z amerického dubu na úpätí hory Kanalon a potom sa zmieša pre bohatú a hladkú chuť.
Farba pripomína jantár. Nádherne výrazná vôňa so silnými tónmi vanilky a nádychom citrusov a sladkého dubu. Chuť je hladká a plná s jemnými tónmi vanilky, medu a ovocia. Záver je dlhý a silný s nádychom korenistého dubu.
Don Papa
(Bez podrobnejšieho popisu.)